Ο Μουσώ και η ηλιακή κουζίνα

Ήταν ένα τυπικό κρύο πρωινό του Ιανουαρίου στην Αλενσόν (Alençon) της Γαλλίας. Βρισκόμαστε στο 1860. Ο καθηγητής μαθηματικών στο τοπικό γυμνάσιο Ωγκουστίν Μουσώ (Augustin Mouchot) έτρεμε από το κρύο καθώς με δυσφορία σηκωνόταν από το κρεβάτι του. Η ιδέα ότι έπρεπε ν’ ανάψει τη σόμπα και να ζεστάνει το νερό για το συνηθισμένο πρωινό του πλύσιμο στο μπάνιο δεν τον ενθουσίαζε. Επιπλέον έπρεπε να κάνει οικονομία στο κάρβουνο το οποίο βρισκόταν σε έλλειψη στην πατρίδα του και η τιμή του είχε ανέβει πολύ το τελευταίο διάστημα. Καθώς σηκώθηκε στο κρύο πρωινό, η σκέψη του ταξίδεψε σε κάτι που είχε διαβάσει πρόσφατα για την ηλιακή ενέργεια. Ο φυσικός Κλωντ Πουγιέ (Claude Pouillet) είχε γράψει ότι κάθε τετραγωνικό μέτρο στην επιφάνεια της γης λαμβάνει περίπου 10 θερμίδες ενέργειας κάθε λεπτό. «Να μια πληροφορία η οποία δεν είναι είναι ιδιαίτερα χρήσιμη ένα συννεφιασμένο πρωινό σαν το σημερινό!» μονολόγησε γελώντας. Τότε του ήρθε απρόσμενα η έμπνευση: «Ναι αλλά δεν έχει συννεφιά κάθε μέρα. Δεν θα ήταν δυνατόν να ζεστάνω αρκετό νερό με το ηλιακό φως και να κρατήσω τη φωτιά μόνο για να ζεσταίνω το σπίτι;». Το ζήτημα της ενέργειας δεν έλεγε να φύγει από το μυαλό του καθώς έκανε τις τελευταίες προετοιμασίες για το μάθημα της γεωμετρίας, το οποίο επρόκειτο να διδάξει εκείνο το πρωινό. Η σκέψη επέστρεφε διαρκώς στο μυαλό του «Το ζήτημα της ενέργειας είναι πολύ σημαντικότερο από τις ανάγκες του νοικοκυριού μου – Θα πρέπει να προσπαθήσω να κάνω κάτι γι' αυτό». ...

Εκπαιδευτικό υλικό

Ιστορικές πηγές

Πρωτεύουσες πηγές

Mouchot, Augustin Bernard: La Chaleur solaire et ses applications industrielles 1869, available online:http://archive.org/details/lachaleursolair00moucgoog.
Mouchot, Augustin: Die Sonnenwärme und ihre industriellen Anwendungen, Oberbözberg, Schweiz 1987.
Pope, Charles Henry: Solar Heat, its Practical Applications, 1903, online available:http://archive.org/details/solarheatitspra00popegoog.
(enthält eine Übersetzung des Inhaltsverzeichnisses von Mouchots Hauptwerk : Le Chaleur [...])
Simonin, Louis Laurent: Industrial Applications of Solar Heat, [via wikisource], in: Popular Science Monthly 9, Ausgabe September (1876), S. 550–560, available online:http://en.wikisource.org/wiki/Popular_Science_Monthly/Volume_9/September....

Δευτερεύουσες πηγές

Bradford, Travis: Solar Revolution: The Economic Transformation of the Global Energy Industry, Cambridge, Mass. u.a. 2006.
Kryza, Frank T.: The Power of Light: The Epic Story of One Man’s Quest to Harness the Sun, New York, N.Y 2003.

Δείτε Επίσης